Specialisaties

Diabetes en voeten
De voeten van diabetespatiënten kunnen extra kwetsbaar zijn, waardoor een speciale behandeling noodzakelijk is. Door de specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In veel gevallen wordt deze behandeling door de ziektekostenverzekering vergoed.
Diabetespatiënten hebben vaak last van warme en vochtige of zweterige voeten en daardoor een verhoogde kans op schimmelinfecties. Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucose waarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Reuma en voeten
Deze voeten zijn kwetsbaar en vaak extra gevoelig door ontstekingen, stand veranderingen en slijtage in de gewrichten. Daarom is het noodzakelijk een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting. In veel gevallen wordt deze behandeling door de ziektekostenverzekering gedekt.
Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetpolster onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en/of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.

Drukvrij techniek
Anti druk- en vilttechnieken worden ook wel ‘drukverdeling’ of ‘drukontlasting’ genoemd. Deze techniek geeft verlichting bij ongemakken als likdoorns en eeltvorming. Met een zeer zacht viltachtig materiaal wordt de pijnlijke plek tijdelijk ontlast waardoor de huid kan herstellen.

Nagelbeugel techniek
Ingroeiende of tunnelnagels kunnen veel pijn veroorzaken. Door het aanbrengen van een nagelbeugel op de teennagel wordt de nagel vanuit de nagelwortel gecorrigeerd. Na enkele weken zal u zien dat de nagel weer breder van vorm wordt. Ik werk met diverse nagelbeugel technieken w.o. 3TO, Onyclip of veertje.

Ortheses
Een afwijkende teenstand kan leiden tot klachten. De gewrichten van uw teen kunnen overbelast raken en pijnlijk zijn. Meestal zorgt een afwijkende teenstand voor drukpunten waarop eelt of likdoorns ontstaan. Eelt kan verwijderd worden, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt komt dit telkens weer terug. Het doel van een orthese is om de oorzaak weg te nemen, zodat eeltvorming vermindert of stopt.

Een orthese wordt gemaakt van siliconen. Deze wordt direct om de teen gevormd, hierdoor is een perfecte pasvorm gewaarborgd.
Ortheses nemen niet veel ruimte in, maar uw schoen moet wel ruim genoeg zijn.
Voorbeelden waarbij een orthese verlichting kan brengen zijn;